Lifestyle

Zdrowy makaron bezglutenowy

16 marca 2014

 

W mojej diecie najbardziej brakuje mi pizzy (wczoraj zjadłam nielegalnie zwykłą pizzę) oraz makaronu. Uwielbiam makaron nie tylko dlatego, że to szybkie danie i można wyczarować z niczego, ale dlatego, że po prostu makarony są smaczne. U nas na rynku mało jest smacznych makaronów bezglutenowych, które nie zawierają również mąki kukurydzianej (jej też nie mogę). POSTANOWIŁAM, że sama zrobię makaron, co nie wydawało mi się jakieś bardzo trudne. Używałam miarki w ml :) innej nie mam :D

Do 200ml z wrzątku wrzucić 20ml siemienia lnianego (ja miałam rozdrobnione).

Następnie połączyć 200ml mąki gryczanej, 100ml mąki ryżowej, 100ml maki jaglanej i wlać letnią wodę z siemieniem. Wszystko wymieszać i ugnieść. Później po kawałku rozwałkować i pociąć w paski. Ja wysuszyłam. Makaron gotował się około 10minut.

Zjadałam go z podsmażonymi polędwiczkami, które później zalałam śmietaną 18%, wrzuciłam ser pleśniowy blue i brokuły (wszystko na oko).

Makaron jest w smaku gryczany, więc następnym razem użyję więcej mąki jaglanej i sprawdzę jaki wyjdzie makaron w wersji z jajkiem.

komentarzy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply