Przepisy bez glutenu

Zamiast owsianki – ciastka na śniadanie!

10 czerwca 2018

Przepis na owsiankowe ciasteczka, które mogą być z różnymi dodatkami i robią się praktycznie same.

Dzisiaj wpis dla tych, którzy czasami lubią zjeść na śniadanie coś słodkiego, ale i pożywnego oraz zdrowego.

Moja Córka uwielbia owsiankę, nie ukrywam, że ta forma sniadania jest moim porannym wybawieniem jak zaśpimy. Zrobienie owsianki to minuta i zawsze mam rezerwowe saszetki (marka Provena ma je w swojej ofercie z różnymi dodatkami). Wiem jednak, że nie wszystkie dzieci chętnie jedzą owsianką, zresztą nawet moja Mama na widok Grety z owsianką zrobiła „fuj” :D nie wiem dlaczego, bo można ją zrobić na wiele pysznych sposobów. Chyba przy najbliższej wizycie u Mamy będę musiała i ją przekonać do takiego zdrowego śniadania :)
Dlatego dla tych, którzy zrazili się kiedyś do owsianki mam ciekawą alternatywę – ciasteczka, które można przygotować dzień wcześniej.

Potrzebujesz:

– 2 banany
– 50 g mąki z migdałów lub z innych orzechów
– 50 g płatków owsianych lub owsianego musli z dodatkami

Przygotowanie:

Mikserem ubić lekko banany i dodać płatki oraz mąkę. Chwilę mieszać, a następnie uformować ciasteczka, kulki lub piec w większej foremce przez 20 minut w 180 stopniach.

GOTOWE, można się objadać. Plusem takiego śniadania jest to, że praktycznie robi się samo (w tym czasie można wziąć prysznic) lub można je przygotować dzień lub dwa dni wcześniej i zabrać np. na piknik. Kolejnym plusem jest to, że te ciasteczka mogą skrywać przeróżne smaczne dodatki – owoce, orzechy, a nawet czekoladę.

Chciałam zrobić na górę masę  mascarpone i dać owoce oraz galaretkę, ale okazało się, że są z nas zbyt duże łakomczuchy. Jak jednak widzicie ciasto jest idealne również jako spód do „tart” i ciast.

komentarzy

You Might Also Like