Przepisy bez glutenu

Truskawkowo-śmietanowy, a do tego ekspresowy tort / bez glutenu

15 kwietnia 2018

Sezon na na truskawki pomału się zaczyna, więc mam dla Was pyszny i łatwy przepis na tort.

Nie mogłam być na urodzinach Mamy, więc w tym roku miała Mama je dwa razy :)
To jest przepis na BARDZO ekspresowy tort i jak wszystkie moje przepisy „robi się sam”  oraz zawsze wychodzi. Wierzcie mi, że bardzo trudno go zepsuć… wiem coś o tym, bo dzisiaj zapomniałam do jednego z biszkoptów dać żółtka. Tak dobrze czytacie, jak wlałam ciasto formy to zauważyłam, że obok stoją żółtka, więc je po prostu dodałam i mikserem 2 minuty mieszałam w formie do pieczenia. Biszkopt pięknie wyrósł :)

 Potrzebujesz:

Biszkopt:
– 5 jajek,
– 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 2 budynie wiśniowe (Winiary są bez glutenu!),
– 3/4 szklanki mąki bezglutenowej (Schär Mix C- Patisserie),
– 3/4 szklanki cukru,
– truskawki.

Masa:
– 3 x serki mascarpone 250 g,
– 1 x śmietana 30 ml (polecam Łaciatą),
– 3 płaskie łyżki cukru pudru.

 Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka muszą być w pokojowej temperaturze. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę, a następnie dodajemy cukier i nadal cierpliwie miksujemy. Dodajemy żółtka i ubijamy. Zmniejszamy obroty na minimalne i dodajemy wymieszaną mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w formie posmarowanej masłem około 30 minut, temperatura 175 (pamiętajcie, że każdy piekarnik troszkę inaczej piecze).

Masa:
Mocno schłodzoną śmietanę i serki dajemy do miski, wsypujemy cukier puder i miksujemy aż masa będzie sztywna oraz gęsta – gotowe :)

Na biszkopt dajemy masę, pokrojone w kostkę truskawki i na nie znowu masę oraz biszkopt. Całość smarujemy masą i ozdabiamy truskawkami. Przed podaniem powinien być przynajmniej 4 godziny w lodówce. Tort jest wilgotny, kremowy i oczywiście śmietanowo-truskawkowy, ale nie jest zbyt słodki.

 

Tu macie przepisz na różowy tort.

Tutaj na biszkopt z 3 składników, który zawsze wychodzi.

komentarzy

You Might Also Like