Przepisy

Smaki dzieciństwa – jabłka w cieście / bez glutenu

4 lutego 2019

Smażone jabłka w cieście – robi się w 10 minut, a są obłędnie smaczne. Jedliście?

Weekend to u mnie czas na „stanie w garach”. Mam więcej czasu, więc śniadania są inne niż w dni robocze. Naleśniki, racuchy, placuszki, bardziej fikuśne obiady, a do tego podwieczorki, które z jednej strony muszą być zdrowe, a z drugiej smaczne i słodkie (ale bez cukru).

Dzisiaj mam dla Was prościutki przepis na jabłka w cieście. Danie, które było zapewne w większości domów za czasów komuny, gdy na półkach sklepowych nic nie było, a mamy i tak potrafiły gotować pyszności, ponieważ z „niczego” tworzyły pyszności, do których człowiek wraca po 30 latach ze ślinotokiem :) 


Potrzebujesz:

– 2 jędrne jabłka
– 2 jajka
– 4 łyżki mąki (u mnie bezglutenowy Balviten do ciast) 
– 100 ml gazowanej wody (jej ilość zależy od wielkości jajek) 
– olej do smażenia (u mnie ryżowy)
– 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jabłka obieramy i kroimy na cienkie plastry, a ze środka wycinamy gniazdo (mają przypominać ananasy z puszki). W misce roztrzepujemy widelcem jajka, dodajemy 4 łyżki mąki, proszek do pieczenia i wodę. Mieszamy na jednolitą gęstą masę. Obtaczamy plastry jabłka z obu stron i smażymy na złoty kolor. Gotowe!

Jabłka w cieście warto położyć na papierowym ręczniku żeby tłuszcz odsączyć. Jk ktoś lubi słodycz w tego typu deserach, to do ciasta może dodać cukru pudru lub posypać nim usmażone jabłuszka w cieście. Ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, więc wyjdzie każdemu. Czas przygotowania to 10-15 minut. Świetna awaryjna przekąska dla niezapowiedzianych gości, zwłaszcza dzieci. Smaczne są zarówno ciepłe jak i zimne na następny dzień.

komentarzy

You Might Also Like