Przepisy bez glutenu

Różowy „nagi tort” bez glutenu

29 października 2017

Łatwy, a równocześnie smaczny i efektowny tort idealny na każdą okazję.

Dzisiaj chciałam Wam pokazać pierwszy, a równocześnie najważniejszy tort w moim życiu :)
Nie miałam wyjścia i tort na pierwsze urodziny Córki musiałam upiec sama. Tym trudniejsze wyzwanie, że tort musiał być bez glutenu dla osób chorych na celiakię.

W piątek upiekłam 5 biszkoptów do tortu, a w niedziele rano zrobiłam masę, no ale po kolei:

 Potrzebujesz:

Biszkopt:
– 5 jajek,
– 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 2 budynie wiśniowe (u mnie bez glutenu),
– 3/4 szklanki mąki bezglutenowej (u mnie uniwersalna z M&S),
– 3/4 szklanki cukru,
– karminowy/malinowy barwnik spożywczy w żelu (bez glutenu).
Ja upiekłam 5 biszkoptów, Wy zróbcie ile chcecie :)

Masa:
– 2 x serki mascarpone 500 g,
– 2 x śmietana 30 lub 36 o pojemności 500 ml,
– 6 płaskie łyżki cukru pudru.

Dodatki:

U mnie wiśnie z kompotu w słoiku :D
Różyczki robiła moja Siostra z dziećmi z masy bez glutenu, a listki to mięta.

 Przygotowanie:

Biszkopt:
Jajka muszą być w pokojowej temperaturze. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną i błyszczącą pianę, a następnie dodajemy cukier i nadal cierpliwie miksujemy. Dodajemy żółtka i ubijamy. Zmniejszamy obroty na minimalne i dodajemy wymieszaną mąkę z budyniami i proszkiem do pieczenia. Pieczemy w formie posmarowanej masłem około 25 minut.

Masa:
Mocno schłodzoną śmietanę i serki dajemy do miski, wsypujemy cukier puder i miksujemy aż masa będzie sztywna oraz gęsta – gotowe :)

Biszkopty układamy od najciemniejszego do najjaśniejszego. Przekładamy masą i układamy na masie wiśnie (lub inne owoce).

komentarzy

You Might Also Like