Przepisy bez glutenu

Różowy biszkopt, który zawsze wychodzi / bez glutenu

10 października 2017

Masz ochotę na coś słodkiego? Zrób szybki i tani biszkopt z 3 składników, które zawsze są w domu.

Ile domów, tyle jest przepisów na biszkopt. Niby proste ciasto, a jednak jest kapryśne i potrafi nie wyjść. Niestety wypieki bezglutenowe są znacznie trudniejsze. Mój piekarnik mógłby opowiedzieć wiele anegdotek o tym jak nieudolna jestem w pieczeniu ciast. JEDNAK mam dziecko, więc MUSZĘ nauczyć się piec smaczne i zdrowe słodkości, gdyż gotowe produkty bez glutenu leżakujące na półkach sklepowych mają kiepski skład. Lepszej motywacji nie ma.

Za kilka dni Grenulek ma urodziny i planuję sama upiec tort na imprezę (nie mam innego wyjścia). Mam już wizję jaki będzie, ale muszę poćwiczyć wypieki. Dzisiaj zdradzam Wam przepis na szybki i prosty w wykonaniu biszkopt bez glutenu, który będzie częścią tortu. Ostatnio robiłam waniliowy, a dzisiaj wersja różowa – wiśniowa.

Potrzebujesz:
– 4 jajka (w temperaturze pokojowej),
– łyżka cukru (u mnie ciemny),
– budyń bez glutenu Dr. Oetker lub Celiko. Użyłam wiśniowego budyniu, więc jest różowy biszkopt.
Przygotowanie:
Oddzielić żółtka od białek i ubić białka na sztywno. Dodać łyżkę cukru i po chwili ubijania dodać żółtka, im dłużej będziemy ubijać tym lepiej. Ciągle miksując dodaj budyń.
Przelać do formy i pieć około 25 minut w 190 stopniach.

Mam jeszcze 18 dni na ćwiczenie wypieków na urodziny Córki – trzymajcie kciuki :) Całe przyjęcie będzie bez glutenu, a tort zrobię w różu i bieli z wiśniami :) Obiecuję przy następnych przepisach popracować nad ilością i jakością zdjęć, bo wiadomo, że człowiek JE OCZAMI. 

 

komentarzy

You Might Also Like