Kuchnia

Przepisy na śniadanie: omlet na słodko i omlet na słono.

24 sierpnia 2015

Pomysł na zdrowe i smaczne śniadanie. Szybkie i łatwe przepisy na omlety.

Jeśli macie dość jajecznicy na śniadanie, to mam dla Was dwa proste przepisy na omlety.

Przepis I: omlet na słono – wytrawny.

omlet na słono omlet wytrawny
Składniki:
– 2 jajka,
– 2 łyżki mleka,
– 1 łyżka masła,
– 1/2 pomidora,
– 2 plasterki szynki parmeńskiej (lub innej),
– 3 plasterki sera żółtego,
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Wybijamy jajka, solimy według uznania i wraz z 2 łyżkami mleka porządnie je miksujemy.
Na patelni roztapiamy masło i rozprowadzamy je dokładnie po niej. Pomidora obrać ze skórki (sparzyć gorącą wodą) i pokroić w kostkę. Wrzucić go na rozgrzaną patelnie, chwilkę podsmażyć, aby odparowała woda i zalać rozbełtanymi jajami. Smażyć na dość dużym ogniu i gdy się już omlet zetnie, to co jakiś czas zdjąć go z ognia i energicznie ruszać patelnią od siebie i do siebie. Doprawić pieprzem i dodać wędlinę oraz ser. Omlet powinien być wilgotny (będzie pianka), trzeba go złożyć łopatką na pół i przełożyć na talerz. GOTOWE.

Przepis II: omlet na słodko – biszkoptowy.

przepis-omletomlet na słodko
Składniki:
– 2 jajka,
– 2 łyżki mąki (może być też mąka bezglutenowa),
– 1,5 łyżki cukru,
– 3 łyżki oleju, oliwy lub oleju ryżowego,
– ulubione owoce, syrop klonowy lub dżem.
Przygotowanie:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i chwilę miksujemy, następnie dajemy żółtka z 2 łyżkami tłuszczu i 2 łyżkami mąki. Miksujemy kilka sekund na jednolitą masę i wylewamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy z jednej strony i odwracamy, aby usmażyć z drugiej. Ten omlet będzie dość gruby i biszkoptowy. Podajemy z ulubionymi słodkościami.

SMACZNEGO!

komentarzy

You Might Also Like