Celiakia Kuchnia

Bataty – przepis na frytki z piekarnika.

8 maja 2015

Frytki z piekarnika, to szybka, smaczna i zdrowa przekąska, która zawiera sporo związków mineralnych i odżywczych #bataty

Kupiłam dwa sporej wielkości bataty i zapomniałam o nich. Przeleżały kilka dni (być może nawet i miesiąc)trochę zwiotczały, więc pilnie musiałam coś z nich zrobić. Ponieważ kuchnia była świeżo po sprzątaniu, a ja miałam lenia tryliard, to chciałam zrobić z nich krem, ale przypomniało mi się, że kiedyś jadłam świetne frytki z batata.

Składniki:

  • bataty,
  • cytryna (sok),
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • tymianek, majeranek, oregano.

Czas pieczenia:

  • 20-30 minut,
  • temperatura 185 stopni Celcjusza.

Przygotowanie:
Bataty obieramy i kroimy w grube paski, a następnie porządnie płuczemy w zimnej wodzie. W misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, sól i zioła/przyprawy. Paski batatów dokładnie obtaczamy w naszej mieszance i układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, wkładamy fryty i redukujemy temperaturę d 185 stopni. Pod koniec pieczenia trzeba na skubańce uważać, ponieważ dość szybko w pewnym momencie się przypiekają.

Frytki z batatów z piekarnika są zdrową i smaczną przekąską. Świetnie pasują do jogurtu, albo dipów na bazie śmietany/jogurtu.

Dlaczego warto jeść bataty?
Bulwy batata są bogatym źródłem białka, tłuszczu i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dodatkowo w 100 g zawierają sporo związków mineralnych, takich jak: potas – 373 mg, chlor – 85 mg, fosfor – 49 mg, wapń – 30 mg, siarka – 26 mg, magnez – 24 mg, sód – 13 mg, jod – 4,5 mg, żelazo – 0,8 mg,a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu

SMACZNEGO :)

FullSizeRenderfrytki z batata piekarnikfrytki z batata

komentarzy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply