Przepisy bez glutenu

Puszysty chleb bez glutenu, 850 g za 11 zł

9 grudnia 2017

Puszysty, miękki i z chrupiącą skórką – łatwy i prosty przepis na chleb, który praktycznie robi się sam!

Wypieki bez glutenu są trudne, przynajmniej tak piszą w internetach ludzie. Najwięcej problemów jest z chlebem – jak go upiec, aby był smaczny i jak glutenowy. Moja Mama nie siedzi na grupach ludzi chorych na celiakię, więc nie wiedziała, że z bezglutenowymi wypiekami jest jakiś problem i za pierwszym razem upiekła przepyszny chleb oraz szarlotkę. Wtedy dotarło do mnie, że być może i mi się uda.
Ponieważ moje wyposażenie kuchni w małe agd ograniczało się do miksera, to gdy tylko w Lidlu pojawił się Lidlomix, czyli Monsieur Cuisine, poleciałam go nabyć. Przypuszczam, że taki sam chleb da się zrobić z pomocą mikserów z mieszadłami do ciasta i w maszynie do chleba, ale nie robiłam, to nie wiem :)

Przepis z użyciem Lidlomixa:

 Potrzebujesz:

0,5 kg mąki SCHÄR mix bread (8,5 zł)
1/3 kostki drożdży 100 g (0,43 zł)
330 ml maślanki (0,84)
1 i 1/2 szklanki wody
80 g mixu ziaren (1,33)

 Przygotowanie:

Około 1/3 mąki wsyp do urządzenia mieszającego, dodaj 1/2 drożdży i 330 ml maślanki. Mieszaj przez 5 minut na 1 (najwolniejsze obroty).
Zostaw do wyrośnięcia na około 30-45 minut, aż masa potroi swoją objętość.
Do ciepłej (bardziej letnia niż ciepła) wody dodaj drożdże i wymieszaj, niech chwilę postoją.
Gdy ciasto wyrośnie dodaj resztę mąki, wsyp ziarna i wlej wodę z drożdżami.
Mieszaj 3 minuty na 2 (w Lidlomixie są 4 prędkości mieszania ciasta).
Przełóż do formy i poczekaj aż ciasto wyrośnie.
Do nagrzanego piekarnika włóż chleb i piecz przez 80 minut w 190 stopniach. Wyłącz piekarnik i po 20 minutach wyjmij chleb. Porządnie wypędzluj chleb wodą i poczekaj aż wystygnie. SMACZNEGO :)

Pominę panikę, ponieważ przepis miałam od Mamy na jej urządzenie do mieszkania chleba, które jest jak kombajn i wynikające z tego kłótnie z Partnerem, który powątpiewał we mnie oraz w Lidlomixa i ględził mi nad głową, że kupiłam sprzęt, który będzie stał i zajmował miejsce i lepiej kupić gotowy chleb nawet za 15 zł. Pffffffff czasami mam ochotę go zakneblować.

Z tego przepisu wychodzi 850 g chleba za 11,10 zł. Ja za 300 g chleba płacę 10-15 zł, zatem jak sami widzicie warto poświęcić chwilę i nauczyć się piec. U mnie kolejnym krokiem będzie chleb bez glutenu oraz dodatkowo bez laktozy – dla mojej Córki, bo ona jest i beznabiałowa.

komentarzy

You Might Also Like