Kuchnia

Pierniczki bezglutenowe

22 grudnia 2013

 

Składniki:

250 gram mąki ryżowej

150 gram mąki ziemniaczanej

120 gram płynnego miodu

60 gram cukru pudru

1.5 łyżki przyprawy do pierników

1 łyżeczka sody

60 gram masła ( miękkiego)

1 całe jajko

Wszystko trzeba wymieszać. Najpierw mieszamy (może być mikserem) wszystkie suche składniki, a później dodajemy miód, masło i jajo. Wsadzamy na 30  minut do lodówki. Następnie wyrabiamy ciasto ręcznie i dzielimy je na kilka kulek (bierzemy jedną, a reszta czeka przykryta). Ciasto trzeba rozwałkować na 0,5cm. Wyciąć kształt i piec około 20 minut w 160 stopniach.

Ciasto jest kruche i pęka. niestety taki jest urok mąki ryżowej więc wycinajcie kształty bez małych elementów. W moich odpadały nogi, ogonki i rogi zwierzaczków :D

Ciastka są smaczne :)

komentarzy

You Might Also Like

1 Comment

  • Ola 23 grudnia 2013 at 18:19

    O, foremki z ikei :)

  • Leave a Reply