Przepisy bez glutenu

Pączki w 30 minut / bez glutenu

6 lutego 2018

Prosty przepis na smaczne mini pączki z serka homogenizowanego, które są idealne nie tylko na tłusty czwartek!

Praktycznie robią się same – nie licząc smażenia. Pewnie mają tryliard kalorii i po zjedzeniu ich każdy powinien się zatrzasnąć na siłowni, ale i tak warto zrobić je chociaż raz w roku np. na tłusty czwartek, który mamy za 2 dni. Koszt produktów to około 10 zł + olej, czyli kolejne 5 zł, ale jeśli weźmiemy mniejszy garnek i będziemy smażyć np. po 3 sztuki, to 1/3 oleju wystarczy. Ja swój olej użyję jeszcze jutro, bo będę miała gości i zrobię im te pączki, ale zużycie jednego litra oleju na jedną partię 35 pączuszków, to przesada – bądźmy więc oszczędni.

 Potrzebujesz:

400 g serka homogenizowanego waniliowego 
4 jajka
2 krople ekstraktu z wanilii / cukier waniliowy
130 g mąki kukurydzianej
170 g mąki ryżowej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 litr oleju do smażenia (moim zdaniem można użyć mniej)

 Przygotowanie:

Serek wrzucić do miski i chwilę miksować, dodać 4 jajka i ekstrakt z wanilii/cukier waniliowy. Mąki z wymieszanym proszkiem wsypać do miski i miksować, aż ciasto będzie płynne i bez grudek. Za pomocą dwóch łyżek nakładać ciasto do smażenia, starając się uformować małe kulki. Ciasta najlepiej jak będzie 1/3 łyżki.  SMACZNEGO :)

 


 

Moje błędy/pamiętaj:
Olej musi być rozgrzany (można kapnąć ciastem i zobaczyć czy skwierczy-jeśli tak to olej jest gorący), ale później zmniejszamy temperaturę, żeby pączki wolniej się smażyły.
Na początku starałam się zrobić duże pączki i w środku były surowe. Musiałam je przekroić i dosmaży, więc są brzydkie, ale smaczne. One również zasługują na zdjęcie  :)

komentarzy

You Might Also Like