Kuchnia

Łosoś w sosie koperkowym.

7 kwietnia 2015

Dobre wina w świetnej cenie można nabyć w Lidlu. Na szczęście nie trzeba bić się o nie, więc zaglądam tam bez obaw, że ktoś mi wyszarpie z rąk ostatnią butelkę prosecco. Jednak warto również rzucić okiem na inny asortyment, ponieważ można znaleźć tam całkiem ciekawe i smaczne produkty (czytajcie etykiety! nie wszystko jest zdrowe/naturane).

Tym razem podczas winnych łowów wpadł mi w oko czarny makaron :)

Czarny makaron idealnie pasuje do owoców morza i ryb oraz jasnego sosu. Zatem na obiad był smażony łosoś ze skórą podany z czarnym makaronem w sosie śmietanowo-koperkowym.

Produkty:

  • makaron (u nas było 250gr mokrego makaronu na 2 osoby),

  • śmietana 30% (300 ml),

  • łosoś (250 gr/osoba)

  • pęczek koperku,

  • sól oraz pieprz.

Łososia umyć i oczyścić, a następnie podsmażyć tę stronę bez skóry. Odwrócić i smażyć kilka minut najlepiej pod przykryciem.

W tym samym czasie w rondelku redukować śmietanę, później lekko doprawić (sól, pieprz) i wrzucić posiekany koper.

Makaron ugotować według zalecenia na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem.

Można podać z cytryną, a wręcz należy to zrobić :)

czarny makaron losos smazony

komentarzy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply