Kuchnia

Łatwy przepis na dżem niskosłodzony.

10 lipca 2015

Dżem niskosłodzony dla leniwych – szybki przepis, który zawsze wychodzi i nie przypala garnków.

UWIELBIAM robić przetwory! Nie tylko dlatego, że lubię w zimowe dni zakopać się pod kocem z domowym naleśnikiem, który jest wysmarowany domowym dżemem, który sama robię (albo zrobiła go moja Siostra lub Mama). Po prostu dziką satysfakcję sprawia mi samo robienie przetworów. Zrobiłam już kilka słoików dżemów, ale jeszcze sporo przetworów pojawi się u mnie w kuchni.

dzemy

Moje dżemy 2015.

Dzisiaj mam dla Was uniwersalny przepis na dżem, który zawsze wychodzi (z każdych owoców), a nie trzeba się przy nim narobić.

Potrzebne składniki:
– 3 kg owoców,
– 2 x pektyna (szukajcie z polskich jabłek, ewentualnie jabłek i cytryny bez dodatków !),
– pół kg cukru

Owoce wrzucamy do wielkiego garnka i za pomocą blendera rozdrabniamy (ja zawsze robię dżemy-musy, więc BARDZO rozdrabniam owoce). Papkę trzeba zagotować, co jakiś czas mieszając. Dodaję cukier oraz pektynę, chwilę gotuję MIESZAJĄC i rozlewam do wyparzonych, suchych słoików. Zakręcam (nakrętka wyparzona i wytarta do sucha) i odwracam do góry nogami na jakieś 5 minut.

pektyna

Używam pektyny z polskich jabłek z Jasła.

 Robicie przetwory? Macie smaczne, sprawdzone przepisy?

komentarzy

You Might Also Like