Przepisy bez glutenu

Łatwe ciasto bananowe / bez glutenu

1 lutego 2018

Pulchniutkie, wilgotne i obłędnie smaczne. Nie jest zbyt słodkie i szybko się je robi w jednej misce.

Mogłabym się odżywiać samymi słodyczami oraz mięsem z ziemniakami :D więc dzisiaj mam dla Was ciasto, które będzie się pojawiało u mnie na stole dość często, ponieważ „robi się samo”. 
Na przygotowanie go do pieczenia potrzebujesz 10 minut. Kosztuje koło 8 zł. Nie jest zbyt słodkie, więc do kawy czy herbaty jest IDEALNE.
Tak wiem! Jestem ostatnią osobą na świecie, która zrobiła to ciasto :)

 Potrzebujesz:

3 dojrzałe banany 
1 jajko
2/5 szklanki cukru (mniej niż pół)
1/3 szklanki roślinnego oleju (u mnie ryżowy)
1 i 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
szczypta soli
1 łyżeczka sody
2 krople esencji waniliowej / cukier waniliowy

 Przygotowanie:

Banany rozgnieć w misce i na najwolniejszych obrotach zmiksuj z jajkiem, chwilę ubijając. Dodaj olej i na środkowych obrotach miksera ubijaj. Jak masa będzie płynna dodaj cukier i sól, a następnie mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec wanilia. Piecz 60 minut w 180-190 stopniach, wyjmij i poczekaj aż wystygnie. SMACZNEGO :)

komentarzy

You Might Also Like