Lifestyle Przepisy bez glutenu

Łatwa i pyszna szarlotka / bez glutenu

21 lutego 2018

Kolejne ciasto z serii „robi się samo” i jest pyszne oraz tanie. To moje smaki dzieciństwa.

W sklepach za komuny mało co było, a ponieważ i z pieniędzmi różnie wtedy bywało, to moja Mama dla naszej małej, ale żarłocznej czwórki piekła dużo ciast. Pyszna szarlotka towarzyszyła mi przez całe dzieciństwo i mam wrażenie, że Mama piekła ją co weekend. Zatem jak się domyślacie przepis jest od mojej Mamy, która nie wie, że ciasta bezglutenowe robi się trudniej, więc jej wszystko zawsze wychodzi :) Smak identyczny jak glutenowej :)

 

Przepis na Lidlomixa i moją foremkę o średnicy 21 cm.

 Potrzebujesz:

300 g mąki (Schär Mix C- Patisserie)
2 żółtka i jedno jajko
140 g masła + do posmarowania blachy
2 łyżki jogurtu
60 g cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
3 jabłka
2 łyżki cynamonu

 Przygotowanie:

Obrane jabłka bez gniazd (przekrojone na 8) wrzucamy do Lidlomixa na 4 i włączamy na 15 sekund, a później przekładamy na talerz. Możecie też jabłka kroić ręcznie :D Do czystego kielicha z nożami wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz masło. Mieszamy 4 na 40 sekund, dodajemy żółtka, jajka oraz śmietanę i mieszamy 4 przez 20 sekund. Ciasto wyciągamy i chwilę zagniatamy. Trzeba je podzielić na dwie części (jedna większa – na spód blachy). Wykładasz blachę większym kawałkiem ciasta, dajesz pokrojone jabłka, posypujesz cynamonem i rozwałkowaną drugą cześć dajesz na górę. Pieczemy 60 minut w 180-190 stopni.
Nie zapomnijcie podźgać widelcem ciasta :)
Koszt szarlotki to 14-15 zł

Oryginalny przepis mojej Mamy na dużą blachę.

 Potrzebujesz:

4 szklanki mąki 
4 żółtka i jedno jajko
1 i 1/2 kostki masła + do posmarowania blachy
3 łyżki śmietany lub jogurtu
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki proszku do pieczenia
jabłka
cynamon

 Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier puder mieszasz i dodajesz dodajesz masło starte na grubym oczku tarki. Siekasz to wszystko razem. Robisz zagłębienie i dodajesz jajka oraz śmietanę, a następnie siekasz. Ugniatasz ciasto, dzielisz na dwie części (jedna większa – na spód blachy). Wykładasz blachę ciastem, dajesz pokrojone jabłka, posypujesz cynamonem i rozwałkowaną drugą cześć dajesz na górę. Pieczemy 60 minut w 180-190 stopni.
Nie zapomnijcie podźgać widelcem ciasta :)

komentarzy

You Might Also Like