Kuchnia

Krewetki na obiad – przepis na szybki makaron.

10 maja 2015

Smażone krewetki, a do tego szpinak, czosnek, śmietana i makaron. Przepis na szybki makaron z krewetkami.

Lubię dania, które robi się szybko, są proste w wykonaniu i nie potrzebują wielu składników. Nie zaliczam się do kobiet, które godzinami stoją przy garach i mają z tego przyjemność. Ma być szybko, zdrowo i smacznie.
Mrożone owoce morza mam zawsze w zamrażarce na wypadek, gdy nie mam już pomysłu co ugotować na obiad lub kolację. Tym razem przepis na makaron z krewetkami.

Składniki na 2 porcje:

  • krewetki 250 g
  • świeży makaron 250 g
  • śmietana 30% 250 ml
  • ząbek czosnku
  • garść świeżego szpinaku
  • sól do smaku
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:
Rozmrażamy krewetki i obieramy je z ogonków. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy wyciśnięty ząbek czosnku oraz krewetki. Chwilę podsmażamy mieszając, zalewamy śmietaną i lekko solimy. Na małym ogniu redukujemy (odparowujemy) śmietanę, aby sos był gęsty.
W dużym garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę i wrzucamy do niej makaron, który gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mój organizm niezbyt toleruje gluten i staram się trzymać diety bezglutenowej, ale czasami pozwalam sobie na świeży makaron, który można znaleźć w lodówkach sklepowych. Po małej porcji tego typu makaronu nie boli mnie brzuch, więc być może jest on zdrowszy od suchego.

SMACZNEGO

.szpinaksmażone krewetkimakaron krewetki

komentarzy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply