Dziecko Przepisy bez glutenu

Kotlety mielone z wołowiny – obiad w 20 minut

6 października 2017

Smaczny obiad, który zje również roczne dziecko, a część można zamrozić na kryzysowy dzień / bez glutenu

Niedługo Greta ma pierwsze urodziny, więc praktycznie je już jak prawie dorosły człowiek, a ponieważ moje słodkie Potworzysko gardzi słoikami, to ruszam z kącikiem kulinarnym – jak ugotować szybkie, zdrowe i smaczne posiłki dla dziecka. Mała G chętnie je ziemniaki, mięsa (w tym ryby), jajka i niektóre owoce. Muszę więc do jedzenia przemycać warzywa, bo inaczej mały skubaniec je wypluwa. Ach i najważniejsze! Gotuję dla Córki z ekologicznych produktów oraz bez glutenu i laktozy (witam w świecie ludzi z celiakią), dodatkowo wykluczam produkty alergiczne dla mnie oraz Grety. Zapewne większość z Was gotuje normalnie – glutenowo, więc spokojnie możecie używać glutenowych zamienników. SMACZNEGO i jak macie jakieś fajne przepisy, które mogę zrobić, to piszcie!

Pierwszy przepis to typowy polski obiad, który robi się w 20 minut. Wyszło mi 10 kotlecików, więc część poszła podpisana do zamrażarki (TAK MROŻĘ DZIECKU JEDZENIE, bo uważam, że to zdrowe i wygodne).

Potrzebujesz:

– 300 g wołowiny, aby ją zmielić (u mnie wołowina zrazowa z młodego bydła limousine)
– sól,
– 1/2 cebuli,
– jajko,
– łyżka masła
– bułka tarta, bezglutenowa z Piotr i Paweł.
Jak widzicie kotlety są w towarzystwie ziemniaków oraz ogórków od Mamy :) Na razie nie ma sosów, ponieważ Mała G jest jeszcze badana pod katem alergii i wolę nie ryzykować, ale jest smacznie!

Przygotowanie: 

Ja mięso mielę w sklepie, bo nie mam w domu maszynki. Pani jest na tyle miła, że je przed mieleniem myje.
Drobno posiekaną i podsmażoną na łyżce masła cebulkę dodać do mięsa, doprawić odrobiną soli i wsypać łyżkę bułki tartej.
Formować kotlecika i obtoczyć go w bułce tartej.
Smażyć po 4-5 minut z każdej strony.

 

Można dodać posiekaną lub zmieloną natkę pietruszki, marchewkę, cukinię itd, ale ja takie eksperymenty mam przed sobą i na pewno będę Wam zdawała kulinarne relacje i będę dzieliła się przepisami.

 

komentarzy

You Might Also Like