Kuchnia

Kokosanki bezglutenowe

12 kwietnia 2015

Kokosanki mam w domu zawsze. Ponieważ są bezglutenowe i można powiedzieć, że są w miarę zdrowe. Jednak ich cena w M&S nie zachęca do zbyt częstego kupowania. Raz na jakiś czas można wydać 12.99 zł na 5 ciasteczek, ale z drugiej strony wystarczy odrobina czasu i chęci, aby zrobić 15 kokosanek w 25 minut. Zostały mi białka po zrobieniu tiramisu, więc postanowiłam spróbować upiec ciastka kokosanki bezglutenowe. :)

Składniki na 15 kokosanek:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 
70 g masła

  • 100 g cukru

  • 1 łyżka mąki migdałowej (w oryginalnym przepisie była mąka ziemniaczana, ale ja nie miałam :D -)

  • 2 białka

  • szczypta soli

Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy 50 g cukru i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia.

Białka ubijamy ze szczyptą soli, gdy piana będzie sztywna dodajemy 50 g cukru i ubijamy białka do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do piany dodajemy wiórka kokosowe i chwileczkę miksujemy, aby wszystko wymieszać. Wlewamy masło z roztopionym cukrem.

Ciasteczka formujemy o wielkości orzecha włoskiego. Pamiętajcie, aby zwilżać wodą ręce, ponieważ ciasto nie klei się do rąk.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasteczka pieczemy przez 15 minut, ale warto sprawdzić po 10-12 ponieważ mogą być gotowe, a kokos szybko się przypala.

Ciasteczka są na wierzchu przypieczone, a w środku wilgotne – czyli są to ciasteczka idealne.

Kosz 15 ciasteczek, to około 5 zł. Czas przygotowania 10 minut.

.kokosanki

komentarzy

You Might Also Like

1 Comment

  • PistacjowyKot 16 kwietnia 2015 at 01:15

    Wyglądają smacznie… W domu nikt nie lubi kokosu… Idealnie, zjem sama! :D

  • Leave a Reply