Celiakia Przepisy bez glutenu

Jędrne naleśniki, które zawsze wychodzą / bez glutenu

13 kwietnia 2018

Prosty przepis na świetne naleśniki o smaku waniliowym, czekoladowym lub wiśniowym.

Dzisiaj kolejny przepis od mojej Mamy. Zadziwiające jest, że jej zawsze wszystko wychodzi, no ale jak już kiedyś Wam pisałam, że moja Mama nie wie o tym, że bezglutenowe wypieki itd są trudniejsze :) To w sumie przepis od Cioci na zwykłe naleśniki (więc kto nie musi być na diecie BG może używać zwykłego budyniu i mąki), ale Mama przerobiła je na potrzeby swoich łakomych celiaczków :D

Bezglutenowe naleśniki, dotychczas były dla mnie dużym wyzwaniem i cieszyłam się, że znalazłam sklep, w którym można zamawiać bardzo smaczne naleśnikory (1 zł za sztukę, więc to całkiem normalna cena). Teraz mniej czasu zajmuje mi zrobienie ich, niż pojechanie do sklepu.

 Potrzebujesz:

3 łyżki mąki (Schär Mix C- Patisserie)
3 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli 
400 ml mleka
2 łyżko oleju np. ryżowego + do smażenia
2 opakowania budyniu o tym samym smaku (tu możecie zaszaleć: waniliowy, wiśniowy, czekoladowy)

 Przygotowanie:

Jajka porządnie zmiksuj ze szczyptą soli i 3 łyżkami cukru. Następnie dodaj mleko, olej, oraz przesiany budyń wraz z mąką. Miksuj jeszcze przez chwilę, aż składniki porządnie się połączą. Ciasto będzie miało rzadką konsystencję, ale na gorącej patelni ładnie się zetną.
Koszt 8-10 naleśników to około 4,5 zł 

Naleśniki są jędrne, nie rwą się i nie kruszą. Łatwo się je przewraca i są bardzo smaczne. 

W zależności od tego jakiego użyjecie budyniu, to możecie mieć waniliowe, śmietankowe, wiśniowe, czekoladowe. W kwestii dodatków już szalejcie jak lubicie :) 

Naleśniki bezglutenowe to była moja kuchenna zmora, a teraz to jedno z łatwiejszych dań, które Wam bardzo polecam, bo można z nich wyczarować nawet naleśnikowy tort – kiedyś Wam pokażę (a jutro robię zwykły tort BG dla Mamy).

komentarzy

You Might Also Like