Kuchnia

Idealne ciasto bananowe

25 grudnia 2014

Doskonałe ciasto bananowe bez pieczenia jest z glutenem, laktozą, cukrem i toną kalorii, a jednak je uwielbiam i robię je przy kazdej okazji, ponieważ czasami warto zgrzeszyć!

Przepis jest dość prosty i niezbyt czasochłonny, jednak ciasto należy zrobić dzień wcześniej, ponieważ musi poleżeć w lodówce.

Składniki (koszt około 25-30 zł w zależności od wielkości blachy):

  • herbatniki petitki (4-6 opakowań),

  • masło dobrej jakości (nie solone),

  • kilka bananów,

  • mleko skondensowane słodzone (należy gotować 3 godziny) lub gotowa masa krówkowa,

  • śmietana 36% (1 litr),

  • śmietan fixy (jedno opakowanie na 200 ml).

Herbatniki kruszymy i mieszamy z masłem, a następnie rozkładamy na blaszce i lekko ubijamy. Mamy już spód ciasta, więc smarujemy je masą krówkową i następnie układamy na tym 1 cm plasterki bananów. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy śmietanfixy. Wlewamy to do formy i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Świetnie pasuje do tego mus malinowy, więc po wyłożeniu kawałków ciasta na talerz można je udekorować właśnie malinami.

komentarzy

You Might Also Like

1 Comment

  • PistacjowyKot 5 stycznia 2015 at 22:47

    Toż to banoffee pie po prostu :D ale za ten śmietan fix to powinnaś się wstydzić ;) Lepiej dodać mascarpone.

  • Leave a Reply