Lifestyle

Ekspresowe ciasto marchewkowe / bez glutenu

22 lipca 2018

Wilgotne, miękkie, smaczne. Spokojnie może stać 3 dni i nadal będzie świeże.

To ciasto jest jeszcze lepsze niż bananowe. Oglądałam z Małą tego czarnego królika Binga, a tam o ciastku marchwiowym. No i łaziło za mną to ciasto ze dwa dni, aż w końcu postanowiłam je zrobić (na pewno pojawi się w postaci mufinek na urodzinach G w październiku).  Przypomniało mi się, że moja starsza Siostra robiła i było smaczne. Zajrzałam w czeluści internetów i z 4 przepisów zmiksowałam idealny dla siebie.

Potrzebujesz:

– 2-3 średnie i jędrne marchewki (200 g)
– 1 jabłko (100 g) 
– 100 g brązowego cukru 
– 200 g mąki (u mnie Mix C Schar) 
– 4 średnie jajka 
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Ciasto zrobiłam w Lidlomixie. Najpierw rozdrobniłam marchew i jabłka ma malutkie kawałki (minuta i obroty 4). Następnie dodałam jajka, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wszystko mieszałam 2 minuty na 5, aż masa była ubita, pulchna i gładka z małymi kawałeczkami marchwi (wielkości wiórek kokosowych). Piekłam w nagrzanym piekarniku przez 60 minut w 180 stopniach. Pamiętajcie, że im większa blacha i niższa, tym pieczecie krócej. U mnie surowe ciasto w formie miało około 7 cm wysokości.

Tyle. Czas przygotowania to jakieś 5 minut + 60 minut pieczenia. Koszt całego ciasta z użyciem ekologicznych jajek po 1 zł, to mniej niż 12 zł. Powiem Wam, że Lidlomix, to był mój najlepszy zakup 2017 roku, ponieważ BARDZO ułatwia gotowanie przy dziecku… zwłaszcza przy alergiku.

Jak sami widzicie ciasto jest puszyste, a przez to, że jest wilgotne i jędrne, to nadaje się jako spód do tortów.

komentarzy

You Might Also Like