Celiakia Kuchnia

Dieta bezglutenowa? 5 porad jak nie zbankrutować.

25 października 2015

Droga, lansiarska i modna dieta bezglutenowa dla niektórych to konieczność. Zobacz jak nie przepłacać.

Pomyślicie sobie, a co to za problem? Przecież wystarczy zrezygnować z mąki, makaronu i pizzy.
Niestety gluten, to takie cholerstwo, które jest wszędzie. Kawa, herbata, galaretka, przyprawy, wędliny, sery, jogurty… tak! w tym wszystkim jest niestety gluten. Jeśli jest nietolerancja na gluten, to można kupić zwykłą galaretkę, która ma napisane „może zawierać śladowe ilości glutenu”, ale jeśli ma się celiakię, to niestety jasno oraz wyraźnie musi na opakowaniu być napisane, że jest bez glutenu (znak przekreślonego kłosa). W innym wypadku, kilka takich produktów i … szpital.

Alergia na gluten lub celiakia brzmi jak wyrok…. wyrok dla portfela. Jeszcze 3-5 lat temu znalezienie bezglutenowej żywności graniczyło z cudem. Aktualnie panuje moda na bezglutenowe jedzenie i półki sklepowe zapełniają się pomału produktami z przekreślonym kłosem.
Nie jestem zwolenniczką kupowania gotowego jedzenia „bez glutenu”, ponieważ często ma całą tablicą Mendelejewa. Niestety moda na bezgluten nie zawsze idzie w parze ze zdrowym składem.
Staram się nie przesadzać i nie oszaleć, ale po ostatniej wizycie w szpitalu, muszę wziąć się za siebie rozsądniej.
Nie jestem mistrzem wypieków, a piekarnik włączam tylko do pieczenia mięsa, ziemniaków i sporadycznie bezglutenowych kokosanek :) Dlatego problem kanapek na śniadanie towarzyszy mi od kilku lat, bo wafle ryżowe nie są zdrowe i ich unikam. Takich problemów przy diecie bez glutenu jest wiele… da się jednak z tym żyć i da się nie przepłacać :)

Zakupy bez glutenu w normalnych cenach!

1. Znajdź forum z ludźmi na takiej diecie jak Ty. Cenne rady, wskazówki i dostępne produkty podsuną Ci sami.
2. Poszukaj blogów. Tam znajdziesz często informacje o tym, które produkty są bezpieczne, a które tylko udają, że spełniają norny – TAK! Producenci często oszukują i ilość glutenu przekracza dozwolone normy. Dla osób na modnej diecie bezglutenowej nie ma to znaczenia, dla osób z celiakią może być śmiertelne.
3. Znajdź osobę, która ma większy talent kulinarny niż Ty. Ja znalazłam na forum Panią, która jest w stanie mi upiec chleb bez glutenu, bez laktozy, bez kukurydzy i bez soi (na to mam alergię). Kupuję, porcjuję i do zamrażarki. Dzięki temu do jajecznicy mam kromkę chleba, który praktycznie nie różni się smakiem od zwykłego.
4. Sprawdź popularne produkty. Bardzo często (drobnym drukiem z tyłu) jest napisane „bez glutenu” na zwykłych produktach w normalnych cenach. Przykładem może być firma Roleski, która (między innymi) ma bezglutenową musztardę za mniej niż 2 zł, a musztardy bezglutenowe zazwyczaj są w cenie 8-16 zł … jak więc widzicie różnica jest SPORA.
5. Odwiedzaj dyskonty spożywcze i zwykłe hipermarkety. Jest sporo wyspecjalizowanych sklepów, w których kupisz co tylko chcesz, ale po jednych zakupach przysięgniesz sobie NIGDY WIĘCEJ, bo wyczyszczą Ci konto. Śmiało szukaj produktów w sklepach takich jak: Lidl, Biedronka, Kaufland, Carrefour, Rossman, Tesco. Trochę drożej jest w sklepach typu Alma i Piotr i Paweł. Śmiało możecie zaglądać do azjatyckich sklepów, ponieważ tam znajdziecie w normalnych cenach przyprawy i słodkości :) Super ciasta są również w Ikea (aż 4 smaki do wyboru).

I na koniec nie dajcie się nabrać na napisy BIO, ECO czy EKO ponieważ z doświadczenia wiem, że jakość nie zawsze idzie z ceną i często pseudo certyfikatami.

Po ostatnim pobycie w szpitalu biorę się za siebie i bardziej skrupulatnie będę czytała etykiety, bardzo pomaga stowarzyszenie CELIAKIA – lista produktów.

komentarzy

You Might Also Like