Życie

Cytryny powodują bezpłodność – są toksyczne.

15 października 2015

Kupujesz ekologiczne cytryny 29,90 za kilo? Nie? To przeczytaj co jest w skórkach zwykłych cytrusów.

Staram się zdrowo odżywiać, ale daleko mi do eko-terrorysty, po prostu szukam dobrej jakości produktów od lokalnych rolników. Mam jednak dla Was garstkę informacji, po której pewnie nie weźmiecie cytrusów do rąk.
Zobaczcie jak najczęściej wygląda łańcuch dostawy cytrusów: wytwórca – importer – pośrednik – krajowy dystrybutor – hurtownia – podhurtownia – centrum dystrybucyjne – sklep. Nawet jeśli to jest: wytwórca – importer – dyskont spożywczy, to i tak podróż cytrusów trwa ponad miesiąc statkiem + transport lądowy. Jak zatem konserwowane są owoce, aby wytrzymać tak długą podróż bez pleśni, grzybów i gnicia?
Zbawienna w tym przypadku okazała się toksyczna substancja – imazalin. Jest to specyfik silnie toksyczny, powoduje nowotwory, uszkadza układ nerwowy i powoduje bezpłodność.
Rzadziej można spotkać E 233 czyli tiabendazol lub E 232 orto-fenylofenolan, oba konserwanty są mniej szkodliwe dla zdrowia niż imazalin.

Na szczęście substancje konserwujące nie przenikają zbytnio do miąższu i wystarczy odpowiednio umyć owoce oraz ręce. Obierając niemyte cytrusy (w tym i banany!) rękami możecie mieć pewność, że najecie się się chemii. Wiele razy zastanawiałam się dlaczego po obieraniu cytrusów mam wysypkę na rękach i popękaną skórę… już wiem. Myślałam, że mam alergię na olejki eteryczne, ale to reakcja alergiczna na pestycydy i konserwanty.

Często stosuje się również woskowanie owoców (te poniżej są nieszkodliwe):
wosk pszczeli biały i żółty (E 901),*
wosk carnauba (E 903),
szelak (E 904).
* Tu niestety problem mają weganie… ponieważ woskowane owoce już nie są wegańskie :)

Przerażające jest to, że skórka z cytryny (i innych cytrusów) występuje w wielu przepisach kulinarnych, a ludzie nie myją tych owoców jak trzeba :(

Jak myć cytrusy?

Gorąca woda niestety nie wystarczy. Można kupić płyn do mycia owoców i warzyw, ale 20-30 zł za 500 ml to spory koszt. Na szczęście są szybkie i tanie sposoby na mycie owoców i warzyw.

Krok 1. Usuwanie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.).
KWASEK CYTRYNOWY: 2-3 łyżki rozpuszczamy na 1 litr wody i wrzucamy owoc/warzywo, a po chwili szorujemy. Można użyć również octu winnego, jabłkowego lub zwykłego, około pół szklanki na 1 litr wody.
Krok 2. Usunięcie pestycydów.
SODA: 2 łyżki na 1 litr wody, na chwilkę wrzucamy owoce/warzywa i myjemy je.
Krok 3. Płukanie.
Zwykła, czysta woda do opłukania owoców i warzyw.

Zobacz czym zastąpić cytrusy:

  • sok malinowy, jeśli nie zrobiliście można świetne soki kupić za około 12-15 zł za 300 ml.
  • pigwa, ale lepszy będzie pigwowiec japoński – jest bardzo aromatyczny i w cudowny sposób zastąpi cytrynę.

Teraz jest sezon na pigwę i pigwowce, więc śmigajcie na targ, kupcie kilo, albo i trzy. Wyjmijcie gniazda z nasionami, pokrójcie owoc na cienkie paski i do słoja z cukrem. Ja zaczynam polować na pigwowca, więc niebawem pokażę Wam krok po kroku jak się robi pyszny i zdrowy sok :)pigwowiec-japonski-przepis

komentarzy

You Might Also Like