Kuchnia

Ciasto bezglutenowe

6 września 2013

Sezon na śliwki trwa! Pojechałam na targ i kupiłam kilka śliwek. Myślałam o powidłach, ale gdy dotarłam do domu postanowiłam upiec coś słodkiego. Dopiero uczę się bezglutenowych wypieków i różnie mi one wychodzą, ale tym razem przepis jest banalnie prosty, więc musiało wyjść dobrze. Zamiast śliwek można wcisnąć w ciasto inne owoce lub podzielić ciasto na pół i jedną połówkę wymieszać z kakao :)

Przygotowuje się je w 10 minut, a później piecze się je około 30 minut.

Produkty:

* 3 jajka * 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej  * 3/4 szklanki oleju  * 1 szklanka cukru  * 1 łyżeczka proszku do pieczenia, bezglutenowego

 Przygotowanie jest bardzo proste. Żółtka i cukier utrzeć na gładka maskę, następnie dodać proszek i mąkę. Po wymieszaniu wlać do masy cienkim strumieniem olej.  W drugiej misce białka ubić na sztywno, a później przełożyć do miski z masą i delikatnie połączyć z ciastem. Wlać do formy, położyć połówki śliwek (umyte i bez pestek) i piec około 30 minut w temp 180 stopni. Trzeba sprawdzać patyczkiem. Ciasto będzie dość jasne-żółte. 

komentarzy

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply