Celiakia Przepisy bez glutenu

Burger obiadowy w 20 minut / bez glutenu

24 czerwca 2018

Dzisiaj o tym jak przemycić cukinie w burgerze. Brzmi strasznie? Smakuje WYŚMIENICIE!

Obiad bez mięsa to nie obiad. 
Moja Córka natomiast uważa, że obiad to mięso i ziemniaki, albo makaron. I tyle. Zatem jak każda matka, najnormalniej na świecie chowam podstępnie warzywa w mięsie.
Dzisiaj o tym jak schować cukinie w burgerze wołowym :)
Zanim przejdziecie do przepisu, to zdradę Wam tajemnicę, że tej cukinii nie czuć, ale dzięki niej burger jest soczysty i smaczny.


 

Potrzebujesz:

– 200 g mięsa mielonego
– jedno jajko
– 100 g cukinii
– cebula (według uznania)

– groszek cukrowy
– ryż (UncleBens)
– olej
– łyżka masła

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła z łyżką oleju i podsmażamy groszek cukrowy, mieszając co jakiś czas, aż lekko się przypiecze. Wyciągamy na papierowy ręcznik.
Na patelni z łyżką oleju podduszamy startą na tarce cukinie (ja trę na grubych oczkach). Jak już będzie podduszona, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy.
Mięso mielimy, dodajemy jajko, podduszoną cukinię z cebulą i mieszamy.
Smażymy na oleju po 3 minuty z każdej strony.
Ryż gotujemy według wytycznych na opakowaniu (ja ZAWSZE gotuje ryż luzem, wyciągam z tych woreczków).

Tym razem nie użyłam przypraw, a soli nie mam w domu, ale Wy śmiało dajcie do burgera to co lubicie.

komentarzy

You Might Also Like